ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ВПЛИВУ ПСИХОГЕННИХ ВТРАТ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ ПРОТИПОВІТРЯНОЇ ОБОРОНИ ВІЙСЬКОВИХ ФОРМУВАНЬ ТАКТИЧНОГО РІВНЯ В НАСТУПАЛЬНОМУ БОЮ

Автор(и)

  • Спартак Юрійович Гогонянц Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Київ, Україна, Ukraine
  • Костянтин Миколайович Горбачов Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Київ, Україна, Ukraine
  • Іван Іванович Смірнов Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Київ, Україна, Ukraine
  • Сергій Михайлович Базіло Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Київ, Україна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.33099/2786-7714-2021-1-1-27-30

Ключові слова:

військові формування, наступальний бій, система протиповітряної оборони, ефективність функціонування, психогенні втрати

Анотація

Досвід проведення Операції об'єднаних сил та антитерористичної операції на сході України вказує на необхідність урахування впливу реальної бойової обстановки на виконання військовими формуваннями тактичного рівня бойових завдань. Одним з основних чинників, що  може впливати на результати ведення наступального бою, буде готовність особового складу, зокрема психологічна. Особливо це стосується підрозділів протиповітряної оборони, що мають на озброєнні складну (комплексну) колективну (групову) зброю та одними з перших вступають у протиборство з противником.

Так, вже в ході підготовки до наступального бою, на особовий склад чергових сил, що на цьому етапі є основою побудови системи протиповітряної оборони військових формувань тактичного рівня, починає негативно впливати низка психотравмуючих факторів. Що, в подальшому, може призвести до виникнення психогенних втрат, кількість яких на інших етапах наступального бою може тільки зростати. А зважаючи на вказану вище  особливість застосування озброєння, будь-який негативний вплив навіть на одного члена екіпажу бойової машини (установки), може призводити до зниження можливостей бойової машини (установки),цільового каналу в цілому.

 Аналіз досліджень, присвячених питанням підготовки і ведення протиповітряної оборони військовими формуваннями тактичного рівня, вказує на те, що існуючий науково-методичний апарат оцінювання ефективності функціонування системи протиповітряної оборони в загальновійськовому бою, в цілому, дозволяє здійснювати основні тактичні розрахунки, але не є досконалим. А саме, потребує забезпечення врахування негативного впливу комплексу психотравмуючих факторів бойової обстановки, а також викликаних ними психогенних втрат серед особового складу підрозділів протиповітряної оборони, особливо у наступальному бою..

У статті викладено результати пошуку можливих підходів до урахування санітарних і безповоротних психогенних втрат особового складу, що прогнозуються, в ході планування протиповітряної оборони військових формувань тактичного рівня в наступальному бою.

Запропоновано варіант її впровадження в загальну методику оцінювання ефективності функціонування системи протиповітряної оборони військових формувань тактичного рівня, яка використовується у військах протиповітряної оборони Сухопутних військ Збройних Сил України, дозволить, на відміну від існуючої, отримувати більш об'єктивні та адекватні до умов наступального бою результати.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-30

Як цитувати

Гогонянц, С. Ю., Горбачов, К. М., Смірнов, І. І., & Базіло, С. М. (2021). ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ВПЛИВУ ПСИХОГЕННИХ ВТРАТ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ ПРОТИПОВІТРЯНОЇ ОБОРОНИ ВІЙСЬКОВИХ ФОРМУВАНЬ ТАКТИЧНОГО РІВНЯ В НАСТУПАЛЬНОМУ БОЮ. Повітряна міць України, 1(1), 27–30. https://doi.org/10.33099/2786-7714-2021-1-1-27-30

Номер

Розділ

Питання бойового застосування в/ч та підрозділів державної авіації України, ЗРВ, РТ та Спец військ, РТЗ та зв’язку