ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ОПЕРАЦІЙНО-ІНСТРУМЕНТАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ОПЕРАТОРА БЕЗПІЛОТНОГО АВІАЦІЙНОГО КОМПЛЕКСУ МУЛЬТИРОТОРНОГО ТИПУ (І КЛАСУ) - Короп, Сергій; Медведєв, Володимир (Повітряна міць України, 2024)
В статті викладені основні інформаційні моделі функціонування системи “оператор-машина-середовище”, на основі аналізу психологічних та психофізіологічних особливостей інформаційних процесів та операційно-інструментальної діяльності операторів безпілотних авіаційних комплексів (далі – БпАК) сформовано типовий перелік професійно важливих якостей (далі – ПВЯ) фахівців операторського профілю, емпіричними методами визначено та проведено ранжування ПВЯ операторів безпілотних літальних апаратів (далі – БпЛА) мультироторного типу (І класу). Проведене дослідження дозволяє в подальшому сформувати психодіагностичний інструментарій з метою якісного відбору фахівців на посади операторів БпАК, зниження часу та ресурсів на їх підготовку, підвищення надійності та ефективності військово-професійної діяльності спеціалістів безпілотних систем.