АНАЛІЗ ФАКТОРІВ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ СПІЛЬНОГО ЗАСТОСУВАННЯ ПІЛОТОВАНОЇ ТА БЕЗПІЛОТНОЇ АВІАЦІЇ В ОБОРОННІЙ ОПЕРАЦІЇ ОПЕРАТИВНОГО УГРУПОВАННЯ ВІЙСЬК (СИЛ) - Василенко, Ольга Анатоліївна; Міщенко, Василь Борисович; Бригінець, Ігор Володимирович (Повітряна міць України, 2021)
Сучасний характер бойових дій, насамперед Операції об’єднаних сил (ООС) на сході України зумовлює необхідність пошуку комплексного та дієвого інструментарію, за допомогою якого стане можливою ефективна відсіч агресії противника. Ключовим фактором створення такого інструментарію можна вважати науково обґрунтоване застосування авіації, яка є протягом останніх десятиліть однією з найважливіших складових збройних сил будь-якої держави. Досвід останніх конфліктів, зокрема, подій в Сирії та на сході України показав зростання ролі безпілотних літальних апаратів. Зростання бойових можливостей безпілотних літальних апаратів – з одного боку та відносно низька вартість їх виготовлення та експлуатації – з іншого дають усі підстави стверджувати про доцільність розширення переліку виконуваних задач і збільшення їх частки у складі ударного угруповання авіації під час ведення бойових дій в повітрі. Тому, коректне обґрунтування сил і засобів повітряного угруповання, створеного із пілотованої та безпілотної авіації, а також раціонального розподілу бойових задач для такого угруповання є актуальним науково-технічним питанням. Визначено та проаналізовано основні фактори, що впливають на ефективність спільного застосування пілотованих та безпілотних літальних апаратів.