МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ КОМПЛЕКСНОЇ ПРОТИДІЇ БЕЗПІЛОТНИМ ЛІТАЛЬНИМ АПАРАТАМ - Чернега, Володимир; Гудима, Олег; Плахотний, Володимир; Плахотна, Марія (Повітряна міць України, 2024)
У статті представлено математичну модель (ММ) комплексної протидії безпілотним літальним апаратам (БпЛА) на основі теорії марковських процесів. Модель побудована з використанням моделі масового обслуговування з різнорідними каналами обслуговування, що відображає різноманітність засобів виявлення та ураження БпЛА. Процес протидії БпЛА розглядається як система, що складається з двох підсистем: підсистеми виявлення та підсистеми ураження. Для підсистеми виявлення розглянуто 6 каналів обслуговування, що відповідають різним засобам виявлення БпЛА (радіотехнічний, радіолокаційний, оптико-електронний, акустичний, тепловізійний та візуальне спостереження). Для підсистеми ураження розглянуто 4 канали обслуговування, що відповідають різним засобам ураження БпЛА (радіоелектронна боротьба, бойова лазерна система, надпотужне НВЧ-випромінювання та вогневе ураження). Для кожної підсистеми побудовано граф станів та записано системи диференціальних рівнянь, що описують перехід системи між цими станами. Отримано вирази для ймовірностей перебування системи у відповідних станах у сталому (стаціонарному) режимі. На основі цих ймовірностей визначено основні характеристики системи комплексної протидії БпЛА, такі як математичне сподівання виявлення/ураження БпЛА окремими каналами та всіма каналами, ймовірності виявлення/ураження БпЛА окремими каналами. Розроблена математична модель дає змогу обґрунтувати вимоги до системи комплексної протидії БпЛА та її складових.