ВИЗНАЧЕННЯ ОПТИМАЛЬНОЇ ПЕРІОДИЧНОСТІ ТЕХНІЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ СИСТЕМИ ПОЖЕЖНОЇ СИГНАЛІЗАЦІЇ ТА ОПОВІЩУВАННЯ НА ВІЙСЬКОВИХ ОБ’ЄКТАХ ЗБЕРІГАННЯ БОЄПРИПАСІВ (АВІАЦІЙНИХ ЗАСОБІВ УРАЖЕННЯ) - Авраменко, Олександр; Сарапін, Юрій; Яблонський, Петро; Федоров, Олексій (Повітряна міць України, 2024)
В роботі досліджено актуальне питання підвищення надійності систем пожежної сигналізації та оповіщування (СПСО) на об’єктах зберігання боєприпасів (авіаційних засобів ураження). З використанням напівмарковського випадкового процесу побудовано математичну модель експлуатування СПСО, здійснено аналітичні розрахунки середнього часу перебування СПСО у справному стані, у будь-якому стані та частоти потрапляння випадкового процесу до різних станів, що дозволяє знайти значення коефіцієнта технічного використання з урахуванням різних параметрів експлуатування систем. Запропонований метод математичного моделювання передбачає застосування дифузійного немонотонного закону розподілу часу перебування СПСО у станах моделі. На основі отриманих аналітичних залежностей можливо знайти максимальне значення коефіцієнта технічного використання, що відповідатиме оптимальній періодичності технічного обслуговування СПСО. Отримані в роботі результати можуть бути використані для розробки методики підвищення ефективності експлуатування СПСО за рахунок визначення оптимальної періодичності проведення їх ТО, що сприятиме підвищенню надійності СПСО на військових об’єктах зберігання боєприпасів (авіаційних засобів ураження) та в довгостроковій перспективі покращить рівень захисту цих об’єктів від виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру.