ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ДОРОБОК АВІАЦІЙНОЇ ТЕХНІКИ - Клімчук, Володимир; Іванов, Василь; Бутенко, Микола; Косков, Юрій; Яблонський, Петро (Повітряна міць України, 2023)
Авіаційна техніка за час життєвого циклу, який може тривати декілька десятиліть, постійно удосконалюється. При цьому виникає потреба оцінити ефективність її доопрацювання. В сучасній науково-технічній літературі цьому питанню приділяється недостатньо уваги. В зв’язку з цим у статті пропонується один з можливих підходів до вирішення такої задачі. У статті застосовується поняття теорії перевірки статистичних гіпотез, а також теорії толерантних оцінок. Отримані результати можуть бути основою для вирішення вказаної задачі для відомої функції розподілу часу до відмови. В подальшому планується здійснити перевірку гіпотези про ефективність доробок апаратури при вейбуловському, а також для логарифмічно нормального розподілу часу безвідмовної роботи.