НЕЧІТКІ ПІДХОДИ В МОДЕЛЮВАННІ РИЗИКІВ ДЛЯ БЕЗПЕКИ ПОЛЬОТІВ БОЙОВИХ АВІАЦІЙНИХ КОМПЛЕКСІВ - Гончаренко, Євген Володимирович; Ковба, Орест Петрович (Повітряна міць України, 2021)
У статті запропоновано методику підтримки прийняття рішення на застосування бойового авіаційного комплексу з урахуванням результатів оцінювання ризику для безпеки польотів. Алгоритм зазначеної методики реалізовано пакетом програм МАTLAB: Simulink та Fuzzy Logic Designer та отримано кількісне значення ризику безпеки польотів. Розроблена методика враховує особливості льотної експлуатації повітряних суден Збройних Сил України та дозволяє перейти від якісного до кількісного оцінювання рівня безпеки польотів на основі ризику. Запропонована методика дозволить кількісно оцінити ризики для безпеки польотів, своєчасно виконати заходи щодо ефективного блокування або зменшення впливу цих ризиків, що приведе до зменшення випадків випуску у політ непідготовлених екіпажів та повітряних суден в авіації Збройних Сил України.