БАГАТОПОЗИЦІЙНА СЕНСОРНА СИСТЕМА НАВІГАЦІЇ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ ТА МОНІТОРИНГУ ОБСТАНОВКИ - Тимочко, Олександр Іванович; Кравченко, Юрій Васильович; Афанасьєв, Володимир Володимирович; Афанасьєв, Юрій Володимирович (Повітряна міць України, 2021)
Спільне використання повітряного простору пілотованими та безпілотними літальними апаратами розширює перелік завдань, які можуть бути вирішені під час ведення бойових дій та при виконанні спеціальних завдань. Одночасно з цим підвищуються вимоги щодо забезпечення безпеки руху повітряних суден, особливо у неконтрольованому повітряному просторі. Одним з основних напрямків вирішення питань безпеки польотів та ефективного вирішення завдань є питання навігаційного забезпечення польотів. Вони вирішуються шляхом розвитку наземних, бортових та супутникових навігаційних систем. Дані системи мають обмеження як за умовами застосування, так і за точністю і надійністю, особливо в умовах складної радіоелектронної обстановки. У роботі досліджується вирішення зазначених питань за рахунок створення багатопозиційної сенсорної системи навігації літальних апаратів та моніторингу обстановки.