АДАПТАЦІЯ ЛІТАКІВ ТАКТИЧНОЇ АВІАЦІЇ ПОВІТРЯНИХ СИЛ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ ДЛЯ ЗАСТОСУВАННЯ ІНОЗЕМНИХ АВІАЦІЙНИХ ЗАСОБІВ УРАЖЕННЯ КЛАСУ “ПОВІТРЯ-ПОВЕРХНЯ” - Каплюк, Олександр; Гончаренко, Євген; Печененко, Олег; Чернов, Сергій (Повітряна міць України, 2024)
Після надходження в Україну зразків авіаційних засобів ураження, що стоять на озброєнні країн-членів НАТО, постало завдання стосовно необхідності їхньої інтеграції в системи авіаційного озброєння наявного парку літаків Повітряних Сил Збройних Сил України радянського виробництва. Це викликало низку технічних і наукових завдань. Поступове їх вирішення у процесі адаптації літаків тактичної авіації для застосування зразків іноземних авіаційних засобів ураження класу “повітря-поверхня” підняло питання про подальше розширення номенклатури таких зразків авіаційних засобів ураження з метою підвищення спроможностей Повітряних Сил. У статті визначено зразки іноземних авіаційних засобів ураження класу “повітря-поверхня”, обладнаних аеродинамічними комплектами із супутниковим наведенням різних модифікацій, некеровані авіаційні ракети, обладнані комплектами лазерного наведення та крилаті ракети повітряного базування, які доцільно інтегрувати в системи озброєння літаків тактичної авіації. Отримані наукові результати дають змогу розширити та доповнити вже існуючі дані про способи адаптації повітряних суден радянського виробництва для застосування іноземних авіаційних засобів ураження та номенклатуру авіаційних засобів ураження, які здатні застосовувати літаки типів МіГ-29, Су-27, Су-25 та Су-24 для ураження наземних цілей.