СТРАТЕГІЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КЕРУВАННЯ ГНУЧКОЮ СТРУКТУРОЮ КОМПЛЕКСНОЇ СИСТЕМИ АВТОНОМНОЇ НАВІГАЦІЇ У ФОРМАТІ GPS-СИГНАЛІВ ТА СЕНСОРНОГО МОНІТОРИНГУ ЛІНІЇ БОЙОВОГО ЗІТКНЕННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ БпЛА - Кравченко, Юрій; Дахно, Наталія (Повітряна міць України, 2024)
Стаття присвячена стратегії інтелектуального керування гнучкою структурою комплексної системи автономної навігації у форматі GPS-сигналів та сенсорного моніторингу лінії бойового зіткнення з використанням безпілотних літальних апаратів. Сенсорна система моніторингу місцевості та автономної навігації у форматі GPS-сигналів з використанням безпілотних літальних апаратів характеризується тим, що в системі одночасно в реальному часі вирішуються завдання забезпечення споживачів навігаційною інформацією у форматі GPS-сигналів, сенсорного моніторингу лінії бойового зіткнення, визначення оптимального місця розміщення стаціонарних та мобільних сенсорів моніторингу місцевості, стаціонарних та мобільних псевдолітів автономної радіонавігаційної системи, а також доставки сенсорів та псевдолітів на місто призначення за допомогою безпілотних літальних апаратів. Інтелектуальне керування сенсорною системою моніторингу місцевості та автономної навігації у форматі GPS-сигналів з використанням безпілотних літальних апаратів дозволяє формувати гнучку структуру сенсорів та псевдолітів, які перемикаються з пасивного вимкненого стану у активний увімкнений режим у залежності від стану зовнішнього середовища з метою зменшення можливого негативного впливу зовнішніх факторів, наприклад, противника. Пропонується стратегія інтелектуального керування гнучкою структурою комплексної системи, яка забезпечує ефективне рішення завдань навігації та моніторингу і умовах невизначеності та наявності дестабілізуючих факторів.