ЕКСПРЕС-ОЦІНЮВАННЯ ВАРІАНТІВ ОРГАНІЗАЦІЇ ВЗАЄМОДІЇ ЗАСОБІВ ПРОТИПОВІТРЯНОЇ ОБОРОНИ З ЛІТАЛЬНИМИ АПАРАТАМИ - Шкурат, Богдан; Рєзнік, Дмитро (Повітряна міць України, 2024)
В умовах сучасних бойових дій зростає потреба чіткої координації різнорідних складових угруповання військ, зокрема засобів протиповітряної оборони та літальних апаратів, спільні дії яких можуть привести до конфліктних ситуацій та ризику знищення своїх літальних апаратів. Метою статті є розроблення порядку експрес-оцінювання особою, яка приймає рішення, варіантів організації взаємодії засобів протиповітряної оборони з літальними апаратами. Для цього в статті обґрунтовано порядок визначення імовірності знищення своїх літальних апаратів, а також порядок визначення одного з ключових показників – коефіцієнту врахування впливу варіанту організації взаємодії. Для обґрунтування цього показника застосовані елементи експертних методів, зокрема методу аналізу ієрархій, а також агрегації показників. Запропонований порядок експрес-оцінювання може бути застосовано при прийнятті рішення не тільки на взаємодію засобів протиповітряної оборони з літальними апаратами, але й між іншими складовими угруповання військ. Також можливе застосування вказаного порядку в спеціалізованому програмному забезпеченні та автоматизованих системах управління.