ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАДІЙНОСТІ ТА БЕЗПЕКИ У СУЧАСНИХ БЕЗПРОВОДОВИХ СЕНСОРНИХ МЕРЕЖАХ НА ОСНОВІ ВПРОВАДЖЕННЯ МЕТРИКИ RSSI - Опенько, Павло; Довженко, Надія; Оріховський, Павло; Ікаєв, Дмитро (Повітряна міць України, 2024)
За останні десятиліття безпроводові сенсорні мережі (БСМ) зазнали значних трансформацій. Зокрема це стало можливим завдяки прогресу в технологіях, мініатюризації компонентів та зростанню потужності обчислень. Сенсорні мережі, як правило, складаються з великої кількості малопотужних багатофункціональних пристроїв, які розгортаються в певній географічній зоні. Хоч більшість з елементів такої мережі мають обмежені фізичні ресурси, об’єднані разом, вони швидко конфігуруються до виконання цілого ряду функціональних завдань у сфері науки, техніки, захисту критичної інфраструктури, захисту та моніторингу навколишнього середовища тощо. Однак з розвитком та трансформацією БСМ все активніше досліджується й питання інформаційної безпеки, оскільки ризики несанкціонованого доступу або втручання можуть серйозно підірвати ефективність і надійність цих технологій. Доцільно зауважити, що саме через відкрите середовище передачі сигналів та інформації, необхідно покращувати, розвивати і впроваджувати оновлені й передові методи шифрування та автентифікації для забезпечення конфіденційності та цілісності даних. Крім того, критичного значення набуває розробка механізмів виявлення та реагування на атаки у сенсорних мережах. Все це потрібно для підтримки стабільності та безпеки як окремих сенсорних датчиків та вузлів, так і всієї мережі в цілому.