АНАЛІЗ ФАКТОРІВ ТА ЗАГРОЗ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА КІБЕРЗАХИЩЕНІСТЬ СИСТЕМИ ЗВ’ЯЗКУ, РАДІОТЕХНІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА АВТОМАТИЗАЦІЇ УПРАВЛІННЯ ПОВІТРЯНОГО КОМАНДУВАННЯ В ОБОРОННІЙ ОПЕРАЦІЇ - Ясинецький, Василь; Хажанець, Юрій (Повітряна міць України, 2023)
У статті проведено аналіз факторів та загроз, що впливають на кіберзахищеність системи зв’язку, радіотехнічного забезпечення та автоматизації управління повітряного командування в оборонній операції. Також в статті було описано види кібератак та визначено чинники, що можуть збільшувати ризики кібератак на систему зв’язку, радіотехнічного забезпечення та автоматизації (далі - СЗ, РТЗ та АУ) управління повітряного командування в оборонній операції. В процесі дослідження було проаналізовано потенційні небезпеки, які можуть стати причиною кібератак або інших подій, які можуть порушити функціонування СЗ, РТЗ та АУ та встановлено, що основними факторами, що впливають на кіберзахищеність СЗ, РТЗ та АУ є людський фактор, вразливості програмного забезпечення та недостатнє забезпечення захисту та контролю за СЗ, РТЗ та АУ. Результати проведеного аналізу можуть бути використані для подальших досліджень з розробки пропозицій та заходів щодо кіберзахисту СЗ,РТЗ та АУ повітряного командування в оборонній операції.